Η δοκιμή ενός κρασιού πολλές φορές περιγράφεται με βάση τα διάφορα χαρακτηριστικά της γεύσης του. Ένα κρασί, θα έχετε ακούσει πολλές φορές να χαρακτηρίζεται ως ξηρό, ημίγλυκο, γλυκό, με γεμάτο η ελαφρύ σώμα, με υψηλές τανίνες, με νότες δρυός, ή για κρασιά που θυμίζουν εξωτικά φρούτα. Αλλά πρίν φτάσουμε στα χαρακτηριστικά των κρασιών θα πρέπει να ξέρουμε πως δοκιμάζουμε ένα κρασί. Όμως πρίν πιάσουμε το ποτήρι στο χέρι μας, θα πρέπει να τηρούνται οι παρακάτω προϋποθέσεις για να γίνει σωστά η δοκιμή του κρασιού:

ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΔΟΚΙΜΗΣ ΚΡΑΣΙΟΥ

Ναι, πολύ σωστά διαβάσατε, το περιβάλλον και οι συνθήκες που επικρατούν σε αυτό, την στιγμή που δοκιμάζουμε ένα κρασί παίζουν καθοριστικό ρόλο για την γευσιγνωσία. Αν βρισκόμαστε σε ένα εστιατόριο, σε μια έκθεση κρασιού η σε οποιοδήποτε χώρο όπου υπάρχει “φασαρία”, δεν μπορούμε να συγκεντρώσουμε τις αισθήσεις μας στο κρασί. Όπως και η παρουσία μυρωδιών από φαγητό, έντονα γυναικεία και αντρικά αρώματα ακόμα και η οσμή ενός κατοικίδιου ζώου στον χώρο μπορούν να επηρεάσουν καταστροφικά την ικανότητά μας για σωστή αξιολόγηση του κρασιού.

Σε ένα  πολύ μεγάλο ποτήρι μπορεί να χαθούν τα αρώματα αλλά και η καθαριότητα των ποτηριών είναι υψίστης σημασίας. Για αυτό και υπάρχουν ειδικά ποτήρια για την γευσιγνωσία κρασιών. Ακόμα και ο παραμικρός λεκές μπορεί να καταστρέψει την γεύση του κρασιού αλλά αυτό ισχύει και για τα “καθαρά” ποτήρια που μόλις βγάλαμε από το πλυντήριο πιάτων. Θα πρέπει να ελέγξουμε και να βεβαιωθούμε ότι δεν υπάρχουν ίχνη απορρυπαντικού και αλάτων. Καθώς αυτά μπορεί να προσδώσουν περίεργες γεύσεις στο κρασί και στην περίπτωση του αφρώδες οίνου μπορεί να οδηγήσουν στην ταχύτερη εξαφάνιση των φυσαλίδων.

Η θερμοκρασία που έχει το κρασί όταν θα σερβιριστεί στο ποτήρι σας  είναι ο τελευταίος παράγοντας. Για παράδειγμα εάν ένα  κόκκινο κρασί έρθει στο ποτήρι σας στους 10°C (δηλαδή σε θερμοκρασίες σερβιρίσματος λευκού κρασιού) , καλύπτονται όλα τα αρώματα του και δεν αναδεικνύεται ο χαρακτήρας του. Μια γρήγορη και εύκολη λύση είναι αφήσουμε το κρασί για λίγη ώρα να αναπνεύσει και να ανεβάσει θερμοκρασία ή με τις παλάμες μας να αγκαλιάσουμε το ποτήρι και να το βοηθήσουμε να ζεσταθεί και να φτάσει πιο γρήγορα στην επιθυμητή θερμοκρασία. Θα πρέπει να ακολουθήσουμε το παρακάτω τρίπτυχο για να δοκιμάσουμε και να αξιολογήσουμε σωστά όπως οι ειδικοί το κρασί που έχουμε στο ποτήρι μας.

Γίνε Γκουρού Στη Δοκιμή Ενός Κρασιού

ΟΨΗ

Πρώτον κοιτάμε το ποτήρι έτσι όπως το κρατάμε στο χέρι μας και έπειτα κρατάμε το ποτήρι προς το φώς, τέλος κρατάμε το ποτήρι δίνοντας του μια κλίση έτσι ώστε το κρασί να κυλάει προς το χείλος του ποτηριού (ιδανικά θα βάζαμε ένα λευκό χαρτί ως φόντο). Έτσι καταφέρνουμε να δούμε την πλήρη χρωματική παλέτα του κρασιού και να κατανοήσουμε το βάθος του χρώματος, που μας δείχνει την πυκνότητα και τον κορεσμό του κρασιού. Θα πρέπει να βεβαιωθούμε ότι το χρώμα είναι διαυγές, ένα θολό χρώμα μπορεί να σημαίνει ότι υπήρχε πρόβλημα στην ζύμωση η δεν έχει φιλτραριστεί.

ΟΣΦΡΗΣΗ

Στροβιλίστε το ποτήρι που κρατάτε, έτσι το κρασί αναδεύετε και απελευθερώνονται όλα τα αρώματα. Πλησιάστε την μύτη σας στο ποτήρι και μυρίστε όλα τα αρώματα που έχει να σας δώσει, απομακρύνετε το ποτήρι και δώστε χρόνο στον εγκέφαλό σας να αποκωδικοποιήσει τα αρώματα. Υπάρχουν χιλιάδες αρώματα σε ένα ποτήρι κρασί και φυσικά δεν χρειάζεται να τα βρείτε όλα. Αρώματα φρούτων, λουλουδιών, βοτάνων, ξύλου, λαχανικών κλπ. Από τα αρώματα μπορούμε να σχηματίσουμε μια άποψη για τον χαρακτήρα του κρασιού. Επίσης και οι ελαττωματικές οσμές είναι εύκολα αντιληπτές. Εάν εντοπίσετε μυρωδιά που σας θυμίζει μούχλα, βερνίκι νυχιών, ξύδι ή άλλη εξίσου δυσάρεστη οσμή, τότε το κρασί δυστυχώς είναι ελαττωματικό.

Γίνε Γκουρού Στη Δοκιμή Ενός Κρασιού

ΓΕΥΣΗ

Επιτέλους έφτασε η στιγμή που περιμένατε. Πάρτε μια γουλιά και τραβήξτε με το κρασί και λίγο αέρα, μην αισθάνεστε άβολα αν σας κοιτούν, με αυτόν τον τρόπο βοηθάμε το κρασί να απελευθερώσει την γεύση και τα αρώματα του.

Έτσι μπορούμε να αποδημήσουμε το κρασί με βάση τα παρακάτω χαρακτηριστικά του.

ΓΛΥΚΥΤΗΤΑ: Ξηρό, Ημίξηρο/Ημίγλυκο, Γλυκό

Γευστική Πρόταση: Miraval Rosé Côtes de Provence 2015

ΓΕΥΣΤΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ: Φρούτα, λουλούδια, μπαχαρικά, βότανα, λαχανικά, δρυς κ.α.

Γευστική Πρόταση: Mumm Cordon Rouge Brut Λευκός 2005

ΣΩΜΑ: Ελαφρύ, Μέτριο, Γεμάτο

ΑΛΛΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ: Τανίνες, Οξύτητα

Γίνε Γκουρού Στη Δοκιμή Ενός Κρασιού

Αυτό ήταν. Μπορείς πλέον να δοκιμάζεις κρασί σαν επαγγελματίας και να αναγνωρίζεις ποιά είναι ποιοτικά κρασιά και ποιά όχι. Τώρα είναι ακόμα πιο έυκολο να διαλέξεις ένα δώρο για κάποιο φίλο και να είσαι 100% σίγουρος οτι έκανες την σωστή επιλογή. Καλή απόλαυση!

Αφήστε μια απάντηση