Το κρασί και το τυρί καταναλώνονται μαζί εδώ και πολλούς αιώνες ανά την υφήλιο, θεωρείται από τις μεγαλύτερες απολάυσεις αν δημιουργηθεί ο κατάλληλος συνδυασμός. Όπως και οι υπόλοιποι συνδυασμοί φαγητού και κρασιού, με κάποιους βασικούς κανόνες  μπορούν να μας οδηγήσουν σε ένα απολαυστικό ταξίδι γεύσεων. Η υφή, η οξύτητα, τα λιπαρά και οι τανίνες είναι καθοριστικοί παράγοντες για την επιλογή μας. Αλλά το σημαντικότερο από όλα  είναι να αναδείξουμε τα αρώματα του κρασιού  μας και τη γεύση του τυριού μας.

Παρακάτω αναφέρουμε ενδεικτικά τις κυριότερες κατηγορίες τυριών που καταναλώνονται στην χώρα μας και προτείνουμε το ιδανικό κρασί γι’ αυτά:

1. ΣΚΛΗΡΑ ΤΥΡΙΑ

Πιο “δημοφιλή” στην κατηγορία αυτή είναι η κεφαλογραβιέρα και η παρμεζάνα. Με μεγάλο ποσοστό σε λιπαρά και πολύμηνη ωρίμανση.
Όπως και ο χαρακτήρας του τυριού, θέλουμε ώριμα κρασιά όπως: Cabernet Sauvignon , Ξινόμαυρο και Αγιωργίτικο

2. ΗΜΙΣΚΛΗΡΑ ΚΡΑΣΙΑ

Τυπικά τέτοια τυριά είναι το κασέρι και η gouda, έχοντας περισσότερη υγρασία στο εσωτερικό τους. Εδώ έχουμε περισσότερες επιλογές αφού ψάχνουμε μέτριες τανίνες: Chardonnay, Ασύρτικο, Βιδιανό, Pinot Noir, Αγιωργίτικο

Κρασί και τυρί πως να τα συνδυάσεις 2

3. ΤΥΡΙΑ ΤΥΡΟΓΑΛΑΚΤΟΣ

Τα τυριά αυτά έχουν ελαφρύ σώμα και εξίσου ελαφριά αλμυρότητα. Η μυζήθρα, το μανούρι και το ανθότυρο είναι μερικά από αυτά. Ψάχνουμε διακριτικά αρώματα και ελαφρύ η μέτριο σώμα όποτε κατευθυνόμαστε προς τα λευκά κρασιά: Σαββατιανό, Βηλάνα, Αθήρι

4. ΚΑΤΣΙΚΙΣΙΑ ΤΥΡΙΑ & ΓΙΑΟΥΤΟΤΥΡΑ

Η ποικιλία είναι τεράστια ανά την Ελλάδα, σε διάφορα σχήματα και υφές και με έντονη και αλμυρή γεύση λόγω του αρκετού αλατιού που περιέχουν για να μπορούν να συντηρηθούν. Ενώ όσα αναφορά τα γιαουρτότυρα είναι λιγότερα αλμύρα και έχουν υφή γιαουρτιού (εξού και το όνομα τους), το κατίκι Δομοκού και η στάκα είναι μερικά από αυτά. Θέλουμε κρασιά με υψηλή οξύτητα χωρίς βαρέλι: Sauvignon Blanc, Ασύρτικο

κρασί και τυρί πως να τα συνδυάσεις

5. ΦΡΕΣΚΑ ΤΥΡΙΑ

Τυριά με κρεμώδη υφή με έντονη την γεύση του γάλακτος και ελάχιστα αλμυρά και παράγονται μόνο με τη ζύμωση του γάλακτος. Θα κατευθυνθούμε σε κρασιά μέτριου σώματος:  Μοσχοφίλερο, Σαββατιανό, Merlot, Αγιωργίτικο

6. ΜΠΛΕ ΤΥΡΙΑ

Από τα πιο χαρακτηριστικά και έντονα εμφανισιακά και γευστικά, αλμυρά και λιπαρά, τέτοια τυριά είναι τα roquefort, danish blue και gorgonzola. Για να ισορροπήσουμε τον έντονο και αλμυρό χαρακτήρα τους, χρειαζόμαστε γλυκά κρασιά: Vinsanto, Vin Doux Σάμου, Μοσχάτο Λήμνου

Αφήστε μια απάντηση