Αν και οι μύθοι που υπάρχουν γύρω από το κρασί είναι άγραφοι είναι ταυτόχρονα και ευρέως αποδεκτοί. Ο μύθος γύρω από ορισμένα κρασιά μπορεί να αποτρέψει τους αρχάριους του κρασιού να τα επιλέξουν, μη γνωρίζοντας πώς να τα πιούν. «Ο αφρώδης οίνος πρέπει να απολαμβάνεται σε ποτήρι σαμπάνιας». «Τα κρασιά που σφραγίζονται με βιδωτό καπάκι είναι πάντα κατώτερης ποιότητας». Πολλοί μύθοι για το κρασί έχουν κυκλοφορήσει εδώ και δεκαετίες. Λεγεώνες από πιθανούς λάτρεις του κρασιού μπορεί να επηρεαστούν από ένα και μόνο ψέμα. Γι’ αυτό η κατάρριψη ενός μύθου είναι ο ιδανικός τρόπος για να αναδειχθεί το κρασί και να γίνει προσβάσιμο σε όλους.
Ας δούμε λοιπόν ποια είναι η αλήθεια γύρω από ορισμένους μύθους, κοινώς πιστευτούς.
1. Δεν μου αρέσει αυτό το κρασί
Ο πιο κοινός μύθος είναι αυτός. Επειδή μπορεί να είχες μια κακή εμπειρία κάποτε με ένα ροζέ κρασί που δοκίμασες ή μια σαμπάνια που ήπιες, δεν σημαίνει ότι δεν σου αρέσουν όλα τα ροζέ κρασιά ή όλες οι σαμπάνιες. Είναι μύθος! Όλοι έχουμε πάει σε τραπέζια και πάρτι όπου σερβίρουν κρασί από εκείνες τις τεράστιες συσκευασίες, οι οποίες στερούνται της ποιότητας και του στυλ, όμως δεν είναι όλα τα κρασιά έτσι, σωστά; Το καλύτερο που έχεις να κάνεις είναι να δοκιμάζεις και έπειτα να κρίνεις.
2. Το κρασί πρέπει να αποθηκεύεται στην σωστή θερμοκρασία
Υπάρχουν πολλοί μύθοι εκεί έξω για το κρασί που πρέπει να καταρριφθούν και σίγουρα ότι το κρασί πρέπει να αποθηκεύεται στην σωστή θερμοκρασία είναι ένας από αυτούς. Βέβαια, δεν μιλάμε για κρασιά που αποθηκεύονται ως επένδυση από ένα μαγαζί ή για κρασιά που σκοπεύεις να τα έχεις για πολλά χρόνια. Σε αυτές τις περιπτώσεις κάτι τέτοιο θα ήταν καταστροφικό. Μιλάμε για εκείνα τα κρασιά που σκοπεύεις να καταναλώσεις σε μικρό χρονικό διάστημα. Δεν χρειάζεται, επομένως, να ξοδέψεις χρήματα για να δημιουργήσεις συνθήκες κάβας στο σπίτι σου. Το μόνο που χρειάζεσαι είναι ένα σκοτεινό, δροσερό μέρος το οποίο να μην είναι ευαίσθητο σε ξαφνικές διακυμάνσεις της θερμοκρασίας.
3. Όσο πιο ακριβό είναι ένα κρασί τόσο το καλύτερο
Κανένας μύθος γύρω από το κρασί δεν πρέπει να θαφτεί, πόσο μάλλον η πεποίθηση ότι η ποιότητα του κρασιού είναι αντιστρόφως ανάλογη της τιμής. Σαφώς και υπάρχουν πολλά εξαιρετικά κρασιά που είναι ακριβά αλλά οι μελέτες και η τυφλή γευσιγνωσία διαψεύδουν πανηγυρικά τον μύθο αυτό. Υπάρχουν τόσοι άλλοι παράγοντες που επηρεάζουν την τιμολόγηση του κρασιού που δεν έχουν τίποτα να κάνουν με το ίδιο το κρασί. Η περιοχή παραγωγής του κρασιού, η θέση του στο ράφι, η μάρκα και διασημότητα του μπορούν να οδηγήσουν την τιμή.
4. Οι «Παλιές» χώρες στη παραγωγή κρασιού είναι ανώτερες από τις «Νέες» χώρες
Κάπως έτσι πάει μια συμβατική σοφία γύρω από το κρασί. Ενώ είναι αλήθεια ότι οι χώρες που πατροπαράδοτα εξειδικεύονται στην παραγωγή κρασιού (Γαλλία, Ισπανία, Ιταλία) έχουν ένα προβάδισμα κάποιον χιλιάδων ετών στη φύτευση των σωστών σταφυλιών στο σωστό μέρος αλλά και γνώσεις για τις τεχνικές παρασκευής κρασιού, οι «Νέες» χώρες έχουν μπει στο κλίμα σχετικά γρήγορα. Τεράστια άλματα έχουν γίνει στην ποιότητα, την ποικιλία και τελικά στις πωλήσεις κρασιού του «Νέου» κόσμου.