Γιατί να μην αποθηκεύετε το κρασί μετά το άνοιγμα; Γιατί το να είναι κάποιος επινοητικός όταν πρόκειται για τα τρόφιμα που απομένουν και να τα μετατρέπει γεύμα για την επόμενη μέρα μπορεί να δουλέψει αλλά όταν πρόκειται για τα καλά κρασία, τα υπολείμματα είναι ένα τελείως διαφορετικό ζήτημα. Αν έχετε βρεθεί στη θέση να πείτε ένα ποτήρι κρασί τριών μηνών τότε δείτε σε αυτό το άρθρο γιατί δεν πρέπει να το ξανά κάνετε!
Πόσο καιρό μπορώ να κρατήσω ένα ανοιγμένο μπουκάλι;
Τα χρονικά πλαίσια ποικίλλουν ανάλογα με τον τύπο του κρασιού, αλλά ένας γενικός κανόνας τόσο για τα λευκά, όσο και για τα κόκκινα και τα ροζέ, θα λέγαμε ότι δύο έως τρεις μέρες είναι το απόλυτο μέγιστο που θα θέλατε να κρατήσετε ένα ανοιχτό μπουκάλι. Αφού ανοιχτεί για μερικές ημέρες, τα αρώματα ενός κρασιού θα πάψουν να είναι ορατα, τα γευστικά τους επίπεδα θα υποχωρήσουν και το κρασί μπορεί να γίνει υπερβολικά ξινό. Για καλύτερα αποτελέσματα, σας προτείνουμε να τελειώσετε το κρασί εντός δύο ημερών από το άνοιγμα.
Με τα αφρώδη κρασιά τα πράγματα είναι λίγο διαφορετικά. Χάνουν τις φυσαλίδες τους πολύ γρήγορα αφού έχουν ανοιχτεί και το κρασί εκτίθεται σε οξυγόνο. Είναι σκόπιμο να ανοίξετε ένα αφρώδες κρασί μόνο αν γνωρίζετε ότι θα είστε σε θέση να το πιείτε όλο, το οποίο για να είμαι ειλικρινής, ποτέ δεν φαίνεται να είναι πρόβλημα. Αν χρειαστεί να το αποθηκεύσετε, τότε κρατήστε το καλά διατηρημένα στη ψύξη με πώμα υπό πίεση.
Τα γλυκά κρασιά έχουν πολύ μεγαλύτερη διάρκεια αποθήκευσης μόλις ανοίχτούν λόγω της υψηλής περιεκτικότητας σε αλκοόλ ή και της υψηλής περιεκτικότητας σε ζάχαρη. Αυτό δεν σημαίνει ότι από τη στιγμή που θα τα ανοίξετε θα πρέπει να τα αποθηκεύσετε σε θερμοκρασία δωματίου. Θα πρέπει και αυτά να διατηρηθούν στην ψύξη. Το υψηλότερο αλκοόλ και η ζάχαρη ενεργούν ως φυσικά συντηρητικά και δίνουν στους οίνους αυτούς πολύ μεγαλύτερη διάρκεια ζωής σε σχέση με τους υπόλοιποτς τύπους οίνου.
Χωρίς αμφιβολία, ο καλύτερος τρόπος για να παραταθεί η διάρκεια ζωής μιας ανοιγμένης φιάλης είναι να τη διατηρήσετε στο ψυγείο και να φυλάξετε τον φελλό του ή να χρησιμοποιήσετε ένα σφιχτό πώμα μπουκαλιού. Αυτό ισχύει για όλους τους τύπους οίνων. Για τα ερυθρά κρασιά, απλώς βγάλτε το κρασί από το ψυγείο λίγες ώρες πριν το πιείτε για να το αφήσετε να ζεσταθεί λίγο. Ένα κρασί θα χαλάσει πολύ πιο γρήγορα αν παραμείνει στον πάγκο σας σε θερμοκρασία δωματίου.
Όταν πρόκειται τώρα για τους διάφορους τύπους φελλών που κυκλοφορούν στην αγορά, πολλοί από αυτούς προορίζονται πραγματικά μόνο για διακόσμηση ενώ θα έπρεπε να είναι και λειτουργικοί. Επιλέγετε τα πώματα που είναι εξοπλισμένα με μια πλευρική γλωττίδα που κλείνει σφικτά τη φιάλη. Τα πώματα φιαλών σαμπάνιας μπορεί να είναι αρκετά αποτελεσματικά, αλλά πάλι, θα δείτε μια σημαντική διαρροή στις φυσαλίδες λόγω της έκθεσης του κρασιού στο οξυγόνο.
Ενώ η έκθεση στο φως, η θερμότητα και οι κραδασμοί προκαλούν υποβάθμιση του κρασιού, το οξυγόνο είναι ο κύριος εχθρός του. Τα αδρανειακά αέρια, τα συστήματα απομάκρυνσης οξυγόνου ή οι τεχνολογίες διείσδυσης φελλού είναι τέλεια για την προστασία του κρασιού από το οξυγόνο και τα φυσικά βακτήρια που βρίσκονται στον αέρα.
Πρέπει να χρησιμοποιούμε το ανοιγμένο κρασί για μαγείρεμα;
Ναί! Οι καλύτερες χρήσεις για το ανοιχτό κρασί είναι στην κουζίνα, όχι στο ποτήρι σας. Είτε χρησιμοποιείτε παλιό κρασί για να σβήσετε ένα τηγάνι και να κάνετε μια γρήγορη σάλτσα ή για να ενισχύσετε μια σάλτσα ζυμαρικών ή ένα ζεστό υγρό, διατηρήστε πάντα μερικά παλιά μπουκάλια λευκού και κόκκινου κρασιού στο ψυγείο για μαγείρεμα. Το παλιό κρασί που χρησιμοποιείται για μαγείρεμα δεν έχει πραγματικά ημερομηνία λήξης, οπότε κρατήσετε ελεύθερα τα ανοιχτά μπουκάλια για μαγείρεμα για αρκετούς μήνες.
Δείτε επίσης: Πως Να Κατανοήσετε και Να Απολαύσετε Το Κρασί