Το κρασί δεν είναι απλά ένα ποτό, αλλά και ένα είδος “παιχνιδιού”. Ένα χόμπι όπου οι άνθρωποι τους αρέσει να συζητούν γι’ αυτό και να ανταλλάσουν τις γνώσεις, τις σκέψεις τους αλλά και ειδήσεις σχετικά με αυτό. Και όπως συμβαίνει με οποιοδήποτε μοντέρνο χόμπι ή ασχολία, η κατανάλωση κρασιού υπόκεινται στις νέες τάσεις της εποχής.

Μια τελευταία τάση που συμβαίνει τον τελευταίο καιρό στην οινοβιομηχανία είναι αυτή του αφιλτράριστου κρασιού. Δείτε το ως μια φυσική, αυθεντική και επιστροφή-στις-ρίζες έκδοση του αγαπημένου μας κρασιού. Η ιδέα του αφιλτράριστου κρασιού ήρθε να εφαρμόσει τέλεια στη γενική στροφή των καταναλωτών στα πιο φυσικά και οργανικά προϊόντα παραγωγής.

Φιλτραρισμένο και Αφιλτράριστο Κρασί: Ποιες είναι οι διαφορές;

Για να καταλάβουμε τις διαφορές ανάμεσα σε αυτά τα δύο είδη κρασιών, πρέπει αρχικά να κατανοήσουμε τι συμβαίνει στο “τεχνικό” κομμάτι της παραγωγής. Πάμε να δούμε γιατί το κρασί φιλτράρεται αρχικά.

Όταν το κρασί ολοκληρώνει με τη ζύμωσή του, είναι γεμάτο επιπλέοντες μύκητες και κατακάθια. Αυτή η “θολή” μορφή του κρασιού που έχουμε στα χέρια μας, καθαρίζεται κανονικά μέσω φιλτραρίσματος, κατα την οποία διαδικασία όλοι οι μύκητες και τα μικρόβια διαχωρίζονται από το κρασί πριν από την εμφιάλωσή του. Το κρασί περνά συνήθως από δύο διηθήσεις (φιλτραρίσματα): η πρώτη διήθηση για το κοσκίνισμα της μαγιάς του και η δεύτερη διήγηση για την απομάκρυνση τυχόν βακτηρίων πριν από την εμφιάλωση. 

Ποια είναι τα κρασιά που φιλτράρονται σχεδόν πάντα;

Αφιλτράριστα κρασιά

Το αφιλτράριστο κρασί όπως καταλαβαίνετε λοιπόν, παραλείπει τη διαδικασία της διήθησης, αλλά χωρίς αυτό να σημαίνει πως το κρασί παραμένει σε αυτή τη θολή μορφή μετά τη ζύμωσή του. Αντί λοιπόν να φιλτράρεται η μαγιά του κρασιού, αφήνουμε το κρασί να “ξεκουραστεί” μετά τη ζύμωσή του, χωρίς να κουνήσουμε ή να μετακινήσουμε τη δεξαμενή που το περιέχει. Με αυτή τη διαδικασία τα σωματίδια της ζύμης κατακάθονται στο πάτο του κρασιού, με τη βοήθεια της βαρύτητας. Μετά από αυτό το σημείο, γίνεται η συλλογή του κρασιού και ο διαχωρισμός του από τις λεγόμενες οινολάσπες, όπου το κρασί το οποίο συλλέγεται έχει την ίδια καθαρότητα ενός κρασιού που υπέστει τη διαδικασία της διήθησης.

Αυτά τα μικρά σωματίδια που αφήνονται στα αφιλτράριστα κρασιά βελτιώνουν τη γεύση;

Ως επί το πλείστον, τα αφιλτράριστα κρασιά έχουν την ίδια καθαρότητα με τα αντίστοιχα φιλτραρισμένα, έτσι λοιπόν τα ιζήματα που πιθανόν να υπάρχουν στο κρασί, συμβάλλουν ελάχιστα στο περιεχόμενο και πιο συγκεκριμένα στη γεύση του.

Ποια είναι τα πιο συχνά αφιλτράριστα κρασιά;

Τα αφιλτράριστα κρασιά θέλουν ιδιαίτερη προσοχή

Δεν εννοούμε πως τα αφιλτράριστα κρασιά υστερούν σε σχέση με εκείνα του φίλτρου. Αντιθέτως, πολλά από αυτά αποτελούν υπέροχες επιλογές. Ωστόσο, αυτό που συμβαίνει κατά τη δεύτερη διήθηση του κρασιού, θέλει ιδιαίτερη προσοχή. Πρέπει να λάβετε υπόψη πως από βιοχημική άποψη, το κρασί είναι ένα αλκοολούχο ποτό που βρίσκεται ανάμεσα από δύο άκρα: της μορφής του χυμού από σταφύλι και της μορφής του ξυδιού. Αυτό σημαίνει πως η μορφή του κρασιού που πίνουμε δεν είναι η τελική – αυτή είναι η μορφή του ξυδιού.

Οποιαδήποτε λοιπόν βακτήρια παραμένουν στο κρασί αυξάνουν τον κίνδυνο αλλοίωσής του. Έτσι, μπορούμε να απομακρύνουμε αυτά τα βακτήρια με τη μέθοδο του φιλτραρίσματος (με τον συμβατικό τρόπο), είτε να επιτρέψουμε την παρουσία των βακτηριδίων, καταστέλλοντας τη δραστηριότητά τους με άλλους τρόπους (η μέθοδος του μη φιλτραρίσματος).

Φιλτραρισμένο ή αφιλτράριστο κρασί; Γιατί όχι και τα δύο;

Ξεκινώντας λοιπόν τη συζήτηση για τη νέα τάση των αφιλτράριστων κρασιών, η πρώτη εντύπωση που γεννήθηκε σε όλους μας είναι ότι τα αφιλτράριστα κρασιά είναι πιο “φυσικά” και πιο “βιολογικά”. Αλλά όπως διαπιστώσαμε από τα παραπάνω στοιχεία, αυτό κρίνεται από αρκετούς παράγοντες.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι και οι δύο τεχνικές είναι αποδεκτές και μπορούν και οι δυο να συνυπάρξουν ειρηνικά στις προτιμήσεις των καταναλωτών. Όλοι πρέπει να δοκιμάσουν και τα δύο στυλ, ώστε να μπορέσουν να καταλήξουν σε μια ολοκληρωμένη άποψη αλλά και να δημιουργήσουν μια προσωπική προτίμηση για το αγαπημένο τους κρασί. Και ο ιδανικός τρόπος για να το κάνετε αυτό είναι με τη μέθοδο του blind tasting!

Διαβάστε Επίσης: Αφρώδη Κρασιά: Η Καλύτερη Επιλογή για το Καλοκαίρι

Αφήστε μια απάντηση