Η ελληνική κουζίνα έχει έναν ιδιαίτερο χαρακτήρα με πλούσιες γεύσεις, αρωματικές νότες και ποικιλία υλικών. Γεύσεις όπως τα θαλασσινά, τα λαδερά, οι μεζέδες και τα παραδοσιακά μαγειρεμένα πιάτα, όλες μπορούν να απογειωθούν με τη συνοδεία του κατάλληλου κρασιού που θα τις αναδείξει. Όμως πώς θα βρείτε το σωστό κρασί για κάθε γεύση; Το Wine Outlet είναι εδώ για να σας δώσει μερικές πρακτικές συμβουλές για να παντρέψετε το κρασί με τα αγαπημένα σας πιάτα αναδεικνύοντας τη γευστική σας εμπειρία.

Λευκό Κρασί για Καλοκαιρινά Πιάτα και Θαλασσινά
Το κρασί που θα επιλέξετε να συνοδεύσει το πιάτο σας θα πρέπει να σέβεται τη γεύση του χωρίς να την επικαλύπτει. Στις περιπτώσεις των θαλασσινών, των ψαρικών και των λαδερών φαγητών χρειάζεστε ένα λευκό κρασί με δροσερή οξύτητα που θα καθαρίζει τον ουρανίσκο. Για παράδειγμα, το Ασύρτικο Σαντορίνης θα συνοδεύσει τέλεια το ψητό χταπόδι, τις γαρίδες σαγανάκι ή τα ντολμαδάκια αυγολέμονο. Μια τέτοια επιλογή θα μπορούσε να είναι το Santo Wines Ασύρτικο Grande Reserve, ιδανικό για να συνοδεύσει πιάτα με ένταση και φινέτσα. Για ένα πιο πληθωρικό πιάτο, όπως τα γεμιστά, το ψητό ψάρι με λαδολέμονο ή οι πίτες λαχανικών, επιλέξτε ένα Μοσχοφίλερο, ώστε με τη φρεσκάδα και τον πιο μαλακό του τόνο να μην “πλακώσει” το φαγητό σας.

Ερυθρό Κρασί για Κόκκινα Κρέατα και Μαγειρευτά
Τα παραδοσιακά Κυριακάτικα φαγητά, όπως ο μουσακάς, το στιφάδο ή το μοσχαράκι κοκκινιστό, χρειάζονται ένα κρασί πλούσιο με σώμα και βάθος ώστε να στέκεται δίπλα τους χωρίς να χαθεί. Τα ερυθρά ελληνικά κρασιά, όπως το Ξινόμαυρο και το Αγιωργίτικο είναι η ιδανική λύση και επιλογή για αυτήν την περίπτωση, καθώς το βάθος και οι τανίνες που περιέχουν καθαρίζουν το στόμα από τη λιπαρότητα χαρίζοντας καλύτερη γεύση. Το Ξινόμαυρο με μια πιο πικάντικη αίσθηση ταιριάζει εξαιρετικά δίπλα σε πιάτα με ντομάτα και μπαχαρικά, ενώ το Αγιωργίτικο όντας πιο απαλό συνοδεύει απόλυτα το κρέας σχάρας ή το γιουβέτσι.

Μεζέδες, Τυριά και Άλλα Συνοδευτικά
Οι ελληνικοί μεζέδες είναι τόσοι πολλοί και διαφορετικοί μεταξύ τους δημιουργώντας μια πρόκληση στον καθένα να τους συνδυάσει σωστά με το κατάλληλο κρασί. Εδώ έρχεται να δώσει τη λύση ένα ήπιο ερυθρό ή ροζέ κρασί ελαφρύ με φρουτώδες άρωμα, όπως ένα ροζέ από Ξινόμαυρο το οποίο μπορεί να σταθεί μαζί με το λουκάνικο, τα κεφτεδάκια ή τη μελιτζανοσαλάτα σας. Όσον αφορά τα τυριά, ένα ροζέ ή φρουτώδες λευκό όπως το Sauvignon Blanc με φρεσκάδα και οξύτητα μπορεί να εξισορροπήσει την αλμύρα της φέτας ή τη λιπαρότητα της γραβιέρας. Να θυμάστε πως οι ειδικοί στη γευσιγνωσία του κρασιού, όπως αναφέρει και η Decanter, συμφωνούν πως οι κανόνες δεν είναι απόλυτοι, αλλά το ταίριασμα φαγητού και κρασιού είναι θέμα πειραματισμού και προσωπικής απόλαυσης.
Κλείνοντας, το pairing του ελληνικού φαγητού με το κατάλληλο κρασί δεν απαιτεί πολλά, πέρα από παρέα και διάθεση για το γευστικό αποτέλεσμα. Ξεκινήστε με περιέργεια, γευστικές αρχές και κάντε το γεύμα σας μια τελετή και μια σημαντική στιγμή της ημέρας σας. Για εξατομικευμένες προτάσεις από την ομάδα μας, μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας για να ανακαλύψετε το ιδανικό κρασί που θα συνοδεύσει κάθε σας τραπέζι.
