Η Ελλάδα είναι γνωστή παγκοσμίως για τον πλούσιο αρχαίο πολιτισμό, το καλό φαγητό, τους φιλικούς ανθρώπους και τα μαγευτικά τοπία. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι, ειδικά τα καλοκαίρια, τα νησιά πλημμυρίζουν με κόσμο, τουρίστες από το εσωτερικό και το εξωτερικό που θέλουν να γνωρίσουν και να βιώσουν την ελληνική διασκέδαση και καλοπέραση.
Ένα ακόμα στοιχείο για το οποίο θα έπρεπε να είναι πασίγνωστη η Ελλάδα είναι και οι ποικιλίες κρασιού της. Από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα, η αμπελουργία αποτελεί σημαντικό πυλώνα της οικονομίας για πολλές περιοχές της, αφού η τέχνη του κρασιού καλλιεργείται και αναπτύσσεται με μπόλικο μεράκι και αγάπη.
Τι είναι οι ποικιλίες κρασιού;
Το κρασί, όπως κάθε άλλη επιστήμη, έχει τους δικούς του όρους και κανόνες. Όλα είναι εύκολα στην κατανόηση και στην εφαρμογή, αρκεί να έχετε έναν καλό δάσκαλο να σας δείξει τα βασικά για το κρασί και σιγά σιγά να πάτε στα πιο δύσκολα.
Ένα από τα πρώτα θέματα με τα οποία καταπιάνεται κάποιος που μαθαίνει για την παραγωγή κρασιού είναι οι ποικιλίες. Ποικιλίες λέγονται τα σταφύλια που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή του κάθε κρασιού. Ένα κρασί μπορεί να φτιαχτεί από μία ποικιλία σταφυλιού, τα μονοποικιλιακά κρασιά, ή από δύο και πάνω, δημιουργώντας ένα μείγμα.
Σε πολλές χώρες η ποικιλία των σταφυλιών που χρησιμοποιήθηκε για την παραγωγή του κρασιού αναγράφεται σε περίοπτη θέση στην ετικέτα του μπουκαλιού. Έτσι, αποδίδονται τα εύσημα στη γη και τους καρπούς της. Σε άλλες περιοχές, με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα τη Γαλλία, δεν είναι η ποικιλία αλλά η περιοχή του αμπελώνα που εμφανίζεται με μεγάλα γράμματα. Γιατί συμβαίνει αυτό στη Γαλλία; Επειδή σε κάθε γαλλική περιοχή καλλιεργούνται συγκεκριμένες ποικιλίες σταφυλιών. Πιο συγκεκριμένα, τα χρόνια -ή πιο σωστά οι αιώνες- παραγωγής κρασιού έδειξαν στους αμπελουργούς ποια περιοχή είναι κατάλληλη για κάθε ποικιλία.
Ποικιλίες Σταφυλιών για Βρώση VS για Οινοποίηση
Με τόση συζήτηση για σταφύλια, η επιθυμία να τσιμπήσουμε μερικά από ένα τσαμπί είναι πλέον μεγάλη. Είναι σημαντικό όμως να ξεκαθαρίσουμε ότι τα ζουμερά σταφύλια που πουλούν οι μανάβηδες δεν είναι τα ίδια με αυτά που χρησιμοποιούν οι οινοπαραγωγοί. Τα σταφύλια με τα οποία φτιάχνεται το κρασί είναι μικρά, με πολλούς σπόρους στο εσωτερικό τους και παχύ δέρμα. Φυσικά όμως, και αυτά βγαίνουν σε διάφορα χρώματα. Ο βασικός κανόνας είναι ότι τα μαύρα σταφύλια βγάζουν κόκκινα κρασιά και τα λευκά σταφύλια λευκό κρασί. Βεβαίως, υπάρχουν και εξαιρέσεις, καθώς ολόκληρη η διαδικασία της οινοποίησης παίζει σπουδαίο ρόλο στο τελικό αποτέλεσμα.
Ποιες είναι οι καλύτερες ποικιλίες κρασιού που πρέπει όλοι να δοκιμάσουν;
Δυστυχώς, δε θα μπορέσουμε να αναφέρουμε όλες τις ποικιλίες κρασιού που αγαπάμε και υποστηρίζουμε στο Wine Outlet. Παρόλα αυτά, παρακάτω θα δείτε τις καλύτερες ποικιλίες κρασιού, που είναι φημισμένες και ανάρπαστες σε όλο τον κόσμο.
- Cabernet Sauvignon: Σίγουρα θα έχετε ακούσει τη γνωστή αυτή ποικιλία σταφυλιών, από την οποία παράγονται τα καλύτερα κόκκινα κρασιά. Αν και η συγκεκριμένη ποικιλία καλλιεργείται σε πολλά μέρη παγκοσμίως, στο Μπορντώ της νότιας Γαλλίας βρίσκονται τα καλύτερα. Υπάρχει και η ποικιλία Sauvignon Blanc για λευκό κρασί.
- Merlot: Μετά από τα Cabernet Sauvignon πάντα ακολουθούν σε απόσταση αναπνοής τα Merlot. Ακριβώς όπως και ο ανταγωνισμός τους, πρόκειται για μαύρα σταφύλια που καλλιεργούνται κυρίως στο Μπορντώ αλλά τα έχουν οικειοποιηθεί και άλλες χώρες.
- Chardonnay: Για τους φίλους του λευκού κρασιού, η ποικιλία Chardonnay καλπάζει στη Βουργουνδία, μία ακόμα φημισμένη για τα κρασιά της γαλλική περιοχή, αλλά φυσικά και άλλες χώρες ήθελαν τους χρυσαφένιους αυτούς καρπούς.
- Ασύρτικο: Ωραία η Γαλλία, αλλά και η Ελλάδα δεν πάει πίσω στα κρασιά. Η καλύτερη και παγκοσμίως γνωστή ελληνική ποικιλία είναι το ασύρτικο, που παράγεται κυρίως στη Σαντορίνη, δίνοντας μοναδικό λευκό κρασί.
- Αγιωργίτικο: Αν ψάχνετε μια ελληνική ποικιλία για κόκκινο κρασί, τότε σίγουρα πρέπει να δοκιμάσετε τα κρασιά που παράγονται στη Νεμέα Πελοποννήσου, ή όπως είναι αλλιώς χαρακτηριστικά γνωστή τη «Μικρή Βουργουνδία».